fbpx
Folkbildarforum

Folkbildarforum 2014

Vad är crowdfunding?

onsdag 04 juni 2014

Vad är crowdfunding?

Crowdfunding, eller folkfinansiering på svenska, går ut på att finansiera ett projekt genom att be andra om hjälp. I USA har det här växt till en miljardverksamhet sedan ordet först användes 2006. Där finns det exempel på projekt som fått ihop mer än 200 miljoner kronor!

Men även i Sverige blir det vanligare med folkfinansiering. Den smått bisarra filmen Kung Fury samlade in över 4 miljoner kronor och uppfinningen Narrative Clip fick nästan lika mycket.

Folkfinansiering fungerar som en kombination av att skänka pengar och att köpa något. Det handlar inte bara om att donera pengar, eftersom givaren oftast får någonting tillbaka. Det kan handla om något fysiskt och konkret, som t.ex en biljett eller ett exemplar av en film. Eller så är det immateriellt, som att ens namn visas upp offentligt eller att man får vara en del av projektet på något sätt.

Den tekniska uppfinningen Oculus Rift crowdfundades för ett tag sen, men köptes sedan upp av Facebook för mångmiljonbelopp. Då var det många som pratade om att crowdfunding bör ge stödjarna någon slags del i verksamhet. Det som kallas för equity crowdfunding är just det – att finansiärerna även blir delägare.

De flesta projekt som finansieras genom crowdfunding är av det mindre slaget. Ofta är det föreningar eller grupper av personer som vill förverkliga en idé med hjälp av många små stödjare. Eller t.ex en folkhögskola som folkfinansierar en liten del av ett större projekt.

Det är viktigt att känna till både risker och möjligheter med folkfinansiering innan man provar på det själv. Men givetvis är det bra att ha ett öppet sinne och våga prova. Och det kommer ni kunna göra på Folkbildarforum! Vi har en riktigt spännande programpunkt på gång som kommer att hjälpa er igenom den här processen.

Håll koll här i bloggen framöver!

KOMMENTARER


 • mats

  hej har en roman serie om 3 böcker som skulle behövas gås i genom
  korrekturläsas och ev ges ut nånstans , är det nåt ??

  Reply
 • Folkbildarforum

  Hej Mats!
  Tack för din fråga.
  Som du kanske har sett kommer vi att genomföra en workshop med ledning av Crowdculture den 22 oktober. Det viktigaste för deltagande i vår workshop är att du är intresserad av folkfinansiering som idé. Du får lära dig framgångsfaktorer för ett lyckat projekt, och även testa din egen idé. Det börjar bli fullt i workshopen, så du måste anmäla dig snabbt om du är intresserad. Läs mer på https://www.folkbildarforum.se/workshop-i-folkfinansiering/.

  Reply
 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras.

  *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


  Äldre inlägg ()
  Nyare inlägg ()