fbpx
Folkbildarforum

Folkbildarforum 2016

Vad gör diskriminerings- ombudsmannen?

tisdag 24 maj 2016

Vad gör diskriminerings- ombudsmannen?

Många tror att Diskrimineringsombudsmannen (DO) mest hjälper till att ta ärenden till domstol. Men så är det inte. Eva Nikell, som arbetar på ombudsmannens utvecklingsenhet, kommer till Folkbildarforum för att prata om vad DO faktiskt gör, och hur ombudsmannen samverkar med civilsamhället.

Eva Nikell har lång erfarenhet av att jobba mot diskriminering, med 21 års erfarenhet på både JämO och DO. Idag är Eva huvudsakligen inriktad på DO:s samverkan med civilsamhället, vilket är en del i allt det som DO gör.

Många tror att DO bara finns som hjälp för att gå till domstol, men så ser det inte ut i praktiken. Anmälningarna som kommer in är mycket viktiga, men det är faktiskt bara ett fåtal som går till domstol. De används till mycket mer än att gå till domstol.

– Vi utvecklar ett batteri av olika insatser utifrån anmälningarna. DO kan genomföra många olika typer av tillsynsinsatser – det beror på vilket problem det gäller. Anmälningarna är också mycket väsentliga som underlag för analys och omvärldsbevakning, och som bakgrund till samverkan med olika samhällsaktörer, säger Eva.

Som Eva skrev om i andra numret av FOFO så är diskriminering ofta så komplext att det är svårt att bevisa i domstol. Att få en fällande dom kan ta väldigt lång tid. För den som vill ha förändring här och nu så kan det faktiskt vara bättre med en annan insats. Det kan få en både snabb och förebyggande effekt.

– Det förebyggande arbetet är oerhört viktigt, eftersom diskriminering är något som tär på samhället. Upplevelsen av diskriminering påverkar en persons levnadsvillkor och sänker förtroendet för rättsväsende och samhälle. Där kan det lokala arbetet för lika rättigheter och möjligheter vara minst lika viktigt som det nationella, menar Eva.

För att främja det lokala arbetet mot diskriminering så har DO tillsammans med bland andra Sensus tagit fram kursen Med lagen som verktyg. Det är ett av flera exempel som Eva kommer att lyfta när hon kommer till oss i höst. Vill du lära dig mer om arbetet mot diskriminering så ska du inte missa detta!

Eva pratar på Folkbildarforum i Linköping 22-23 november. Anmäl dig här.

Foto: Jenny Jarnestedt

Etiketter:

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()