fbpx
Folkbildarforum

Folkbildarforum 2014, Forskning

Våra forskarseminarier om civilsamhället

torsdag 06 november 2014

Våra forskarseminarier om civilsamhället

Första dagen på Folkbildarforum ligger ett seminariepass med några av de främsta civilsamhällesforskarna just nu. Många är aktiva vid Stockholm Center for Civil Society Studies där Filip Wijkström (på bild) är en framstående figur. Han håller en inledande föreläsning som följs av dessa seminarier:

Från folkrörelse via medlemslösa organisationer till sociala företag
med Torbjörn Einarsson, Mimmi Eriksson

Är medlemsorganisationer på väg ut ur det svenska civilsamhället? Sociala företag och entreprenörer, socialt entreprenörskap och social innovation har intagit scenen. Det är ibland svårt att orientera sig i det förändrade samtalet. Vad är egentligen annorlunda?

Torbjörn disputerade 2012 vid Handelshögskolan i Stockholm där han idag forskar om det civila samhället. Mimmi är forskarassistent och intresserar sig för gränslandet mellan civilsamhälle, stat och näringsliv. Båda arbetar på centret för för civilsamhällesforskning på Handelshögskolan i Stockholm.

Förnyelse i etablerad folkrörelse: fallet IOGT-NTO 1970-2010
Stefan Einarsson, Erik Wagner

Många hävdar att civilsamhällets organisationer tappar både medlemmar, fokus på sitt uppdrag och samhällelig relevans. Seminariet handlar hur det demokratiska systemet i IOGT-NTO gjort så att organisationen både reagerat på samhällsförändringar och bevarat sin särart.

Stefan Einarsson forskar på centret för civilsamhällesforskning på Handelshögskolan i Stockholm. Han disputerade 2012 och är framför allt intresserad av ledning och organisering av föreningar, federationer och stiftelser. Erik Wagner är ansvarig för strategisk utveckling på IOGT-NTO.

Överenskommelser som del i det nya civilsamhälleskontraktet
Marta Reuter

Sverige har en ”compact” – en överenskommelse mellan stat, kommun och idéburna aktörer på det sociala området. Seminariet analyserar texten som parterna har enats om och den förstås som en kompromiss mellan den socialdemokratiska skandinaviska regimen och produktion av social omsorg från den liberala anglosaxiska.

Marta är statsvetare med doktorsexamen från Berlin och forskar på civilsamhällets organisationer som politiska aktörer. Hon är lärare vid statsvetenskapliga institutionen på Stockholms universitet, och verksam på centret för civilsamhällesforskning.

Omförhandlingen av folkbildningskontraktet: statsbidrag & huvudmän
Erik Sjöstrand, Pelle Åberg

Studieförbund och folkhögskolor lever med dubbla uppdrag: Huvudmännens idé och vilja med sitt engagemang, och statens mål och syften med statsbidraget. Hur hanterar studieförbund och folkhögskolor sitt dubbla uppdrag och vilka konsekvenser får det att leva mellan stat och huvudmän?

Pelle Åberg är filosofie doktor i statsvetenskap och är bland annat lektor på Ersta Sköndal högskola. Han har gjort ingående forskning på studieförbund och folkhögskolor. Erik Sjöstrand är civilekonom och doktorand på centret för civilsamhällesforskning på Handelshögskolan i Stockholm. Han har haft särskilt fokus på idrotts- och studieförbund i sin forskning.

Förortens föreningsliv – sprudlande rikt men avskuret
Lisa Kings

Hur kan vi förstå förortens civilsamhälle bättre? Det vet Lisa Kings, som forskat på föreningslivet i både Rinkeby och Tensta. I sin avhandling, Till det lokalas försvar, beskriver hon ett vardagsnära och sekulariserat föreningsliv som täcker upp både för offentliga och privata brister.

Lisa Kings är doktor i sociologi och lektor i socialt arbete på Södertörns högskola och forskar för närvarande om urbana rättviserörelser.

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()