fbpx
Folkbildarforum

Folkbildarforum 2016

Vilket samhälle vill vi ha?

onsdag 23 november 2016

Vilket samhälle vill vi ha?

– Jag skrev boken för att ni ska veta varför jag driver på i Sveriges riksdag, säger Amineh Kakabaveh som är aktuell med “Amineh – inte större än en kalshnikov. Från peshmerga till riksdagsledamot”.

Titeln refererar till hur hon själv ville bli peshmerga redan som 5-åring och de vuxna sa: “Du är inte större än kalashnikov, ska vi bära dig på våra axlar? Du måste blir stor först.”

Amineh anslöt sig till den beväpnade kurdiska rörelsen Peshmerga som 13-åring och fick snabbt viktiga uppgifter och ansvar.

Men hur fungerade det för kvinnor och män att arbeta sida vid sida i en kultur som vanligtvis vill sära på könen? Man började med utbildningen.

Männen fick veta att de inte skulle röra kvinnorna och kvinnorna fick lära sig självständighet.

– Tjejerna från byarna var också vana att klara svåra situationer. Killarna såg oss inte som tjejer utan kamrater.

 

Som 19-årig kom Ameneh till Sverige som kvotflykting från Turkiet. Hon är den första i sin familj som läst på universitetet. Mamma och pappa är analfabeter.

– Men man behöver inte gå på universitet för att veta att kurdiska rättigheter och kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter.

Idag sitter hon i riksdagen för Vänsterpartiet och kämpar för att kvinnors rättigheter inte ska beskäras i områden där konservativa religiösa åsikter har ett starkt fäste.

– Det är viktigt med relgionsfrihet men det är också viktigt att få vara fri från religion. Ni svenska kvinnor är fria att säga vad ni vill. Men när jag uppmuntrar barn att utbilda sig och inte gifta sig före de är 20 år är jag en dålig förebild som skadar familjen och religionen.

– Vi måste bestämma oss för vilket samhälle vi vill ha, vilken frihet. Är det bara vissa svenskar som ska få leva i frihet i egna områden?

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()