Folkbildarforum

Folkbildarforum 2017

Wolgers och Wigenmark håller workshop

fredag 22 september 2017

Wolgers och Wigenmark håller workshop

Vi tar lätt vår grundlag för given, men utvecklingen i länder som Polen, Ungern och Turkiet visar att såväl yttrandefrihet som tryckfrihet kan komma att inskränkas. I en workshop under Folkbildarforum kommer Benton Wolgers och Anna Wigenmark från föreningen Ordfront att prata om vikten av att förstå och försvara delar av den svenska grundlagen.

Anna Wigenmark är generalsekreterare för Ordfront och människorättsjurist. Hon försvarade Ahmed Agiza och Mohammed Alzery, de två egyptierna som Sverige utvisade med hjälp av CIA 2001 och som lämnades till tortyr i sitt gamla hemland. Fallet, som ibland kallas för “Egyptienaffären”, har bland annat resulterat i boken “Spår” av Lena Sundström.

Benton Wolgers är styrelseordförande i Ordfront, var med och startade Färnebo folkhögskola, har arbetat på Röda Korsets folkhögskola och inom Folkbildningsrådet och har i hela sitt liv på olika sätt varit engagerad i mänskliga rättigheter.

– Om man jämför Sverige med andra länder, så är den allmänna kunskapen om grundlagen här ganska låg. Vi vill lyfta den och de skrivningar som finns där. Vi har t ex formuleringar i vår grundlag som liknar den allmänna förklaringen om mänskliga rättigheter, säger Benton Wolgers

– Att vi öppet diskuterar grundlagen kan stärka och utveckla demokratin. Det kan vara något för folkhögskolor att jobba med.

Föreningen Ordfront är en ideell förening som ska verka för en bred samhällsdebatt, demokrati och människors lika värde. Varje år, sedan 15 år tillbaka, arrangerar man Mänskliga Rättighetsdagarna. Konferensen flyttar runt och äger i år rum i Jönköping. MR-dagarna delar också ut ett demokratipris. I år går det till ”Rörelsen för att bevara BB i Sollefteå”.

Vilka är dina tankar kring årets konferenstema ”Mod & Motstånd”?

– Dels att det är en rolig lek med ord! Jag har själv skrivit bokstavsberättelser, där alla berättelser börjar på samma bokstav. Och den först bokstav jag skrev utifrån var “m”.

– Men också att det är ett viktigt tema. Jag tänker på sådana personer som Rosa Parks och Harald Edelstam, den svenske ambassadören som räddade många människor under militärkuppen i Chile. Modiga människor som gör uppoffringar för något som är större än dem själva.

Vi publicerar inom kort hela programmet för Folkbildarforum här på hemsidan. Programbladet trycks i början av oktober.

 

KOMMENTARER


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()